Yüksek Lisans Öğrencimiz Yasemin Nilay Soykan'ın Heykeli "Döngü"nün açılışı yapıldı

Yüksek Lisans Öğrencimiz Yasemin Nilay Soykan'ın  ‘Nimri Kullukları Çağdaş Plastik Yorumlar Proje Yarışması’ında mansiyon ödülüne hak kazanan Döngü isimli heykelinin açılışı 28 Ağustos 2023 tarihinde saat 17:00 da İzmir Altekma Group Merkez Fabrika’da yapıldı.

Anadolu'da Kulluk olarak adlandırılan taş anıtlar, Sibirya'da yaşayan Türk ve Moğol halklarının binlerce yıldan beri sürdürdükleri Şaman inancının bir öğesidir. Genellikle yüksek dağ zirvelerine, tabiatın verimli topraklarına ve akarsu kenarlarına yapılan Kulluklar, kurulduğu yerin bereketli olduğunu ve kutsallığını işaret eden nişangâhlardır. İnanışa göre Kulluk'un yapıldığı yerin bir ruhu - sahibi vardır. İnsanlar her yıl toplu olarak bu alana giderek yerin sahibi için yapıtın etrafında törenlerini gerçekleştirirler.

 Çıkış noktasının Sibirya olduğu düşünülen Kulluklar zaman içinde göçler ile Asya, Avrupa ve Amerika Kıtalarına yayıldılar. Anadolu'nun farklı bölgelerinde de yaşayan gelenek, günümüzde Türkiye'de unutulmaya yüz tutmuştur. 2016 yılında başlatılan Nimri Kullukları Sanat Projesi ile bu tarihi mirasın korunması için sanatçılar, güzel sanatlar fakülteleri ve gönüllüler her yıl Keban'ın Nimri Köyü'nde kültürel bir etkinlik düzenliyorlar. 2022 yılı Nimri Kullukdanı Sanat Projesi kapsamında yapılan ulusal heykel yarışmasında; jüri mansiyon ödülü DÖNGÜ isimli yapıtıyla Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Yasemin Nilay Soykan'a verildi.

 

Ek Resimler
Bu içerik 28.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 57 kez okundu.